Bozlu Art Project Mongeri Binası, 10 Ocak 2025’te “Kuzeye Doğru” sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi, iklim değişikliği ve kuzey coğrafyalarındaki çevresel araştırmaları odak alarak izleyicileri kuzeyin soğuk toprakları ve buzulları hakkında derinlemesine bir keşfe çıkarıyor.
2024, dünya tarihindeki en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Bu durum, iklim krizi ile mücadelede neler yapılması gerektiğine dair soruları gündeme getirdi. Politika ve ekonomi gibi alanlarda önemli bir etkisi olacak iklim değişikliği, kuzey bölgelerine olan ilgi ve araştırmaların artmasına yol açtı. Bozlu Art Project’in “Kuzeye Doğru” sergisi de bu bağlamda sanatçılardan ilham alarak, kuzeydeki doğa, iklim değişikliği ve buzullar üzerine odaklanan eserleri bir araya getiriyor.
Sanatçılardan Buzullara Dair Derinlemesine Yansımalar
Sergide son dönem eserlerine yer verilen Ali Alışır, İzlanda’daki “Kozmos” serisiyle yaptığı araştırmalar sonucunda, “Melez Ruhlar” serisindeki dinamik figürlerle birleşen manzara fotoğrafları sunuyor. Alışır, hem mikro hem makro düzeyde evreni keşfetmeye yönelik fotoğraf sanatında ortak bir dil arayışıyla tanınıyor.
Grönland’ın Buzulları ve İklim Değişikliği
Murat Germen, Grönland’ın Ilulissat şehrinde çektiği fotoğraflarla bölgenin benzersiz coğrafyasını gözler önüne seriyor. Germen’in triptik fotoğrafı, Jakobshavn Buzulu’nun yüzeyinin sürekli dönüşümünü gösteriyor. Buzulun kopan parçaları, deniz seviyesinin yükselmesine neden olurken, bölge 2004 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti.
Svalbard Küresel Tohum Deposu: İnsanlık için Bir Sigorta
Ali Kazma, “Safe” adlı video çalışmasında Norveç’teki Svalbard Küresel Tohum Deposu’nu odağa alıyor. Kazma, insan yapımı çözümler ve felaketlerin ardında yatan simgesel anlatıları işlerken, bu depo dünya çapında önemli bitki tohumlarının korunduğu güvenli bir alan sunuyor.
Buzun Sanatsal Değeri: Deniz Gül’ün Yerleştirmesi
Sergide yer alan Deniz Gül’ün “İrtifa” adlı yerleştirmesi, buzu koruma amacına yönelik bir soğutma sistemi kullanarak, izleyiciyi buzul ve iklim değişikliği üzerine düşünmeye teşvik ediyor. Buzun etrafındaki cam fanus, onu bir sanat nesnesi olarak algılanmasına olanak tanırken, kaide benzeri formuyla buzu bir teşhir objesi haline getiriyor.
Küratörlüğünü İbrahim Cansızoğlu’nun Yaptığı Sergi
“Kuzeye Doğru” sergisi, 10 Ocak 2025 tarihinde Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda açılacak. 22 Mart 2025’e kadar ziyaret edilebilecek olan sergi, iklim değişikliği, kuzey coğrafyaları ve buzul araştırmalarına dair sanat dolu bir yolculuk sunuyor.