Alman çağdaş sanatının önemli isimlerinden Georg Baselitz’in “Son On Yıl” adlı sergisi, Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) açıldı. Sergide, Baselitz’in son yıllarda ürettiği yaklaşık yüz adet büyük boyutlu resim ve heykel yer alıyor. Eserlerin küratörlüğünü sanatçının yapıtları konusunda uzman Sir Norman Rosenthal üstlenirken, sergi Akbank’ın katkılarıyla hayata geçirildi. Baselitz’in 65 yıllık sanat kariyerine odaklanan sergi, 2 Şubat 2025 tarihine kadar gezilebilecek.
SSM’nin üç katında ve bahçesinde düzenlenen sergi, ziyaretçileri Baselitz’in çocukluk anılarına götüren tablolarla karşılıyor. Sanatçının doğduğu Deutschbaselitz köyünde gözlemlediği kartallardan ilham aldığı ve mavi arka planlara işlediği kartal figürleri, mitolojik bir anlam taşıyor. Sir Norman Rosenthal’a göre bu kartal figürleri, Baselitz’in otoportreleri olarak da değerlendirilebilir. Ayrıca baş aşağı duran figürlerle temsil edilen kompozisyonlar, sanatçının kendisini ve eşini simgeliyor. Baselitz’in 1980’lerden itibaren uluslararası sanat arenasında yarattığı etki, 20. yüzyılın ikinci yarısında Alman sanatı için yeni bir kimlik geliştirmesine dayandırılıyor.

Sergide ayrıca Baselitz’in dünya genelinde ilk kez sergilenen ve bu yıl mart ayında tamamladığı bir tablosu da bulunuyor. “Seks yapamıyorum” adlı eserde, baş aşağı, kanatlarını açmış bir kartal, avına doğru iniş yapıyormuş gibi görünüyor. 86 yaşındaki sanatçının yaşlılık temalı çizimleri de sergide yer alıyor ve sanatçının varoluşsal kaygılarını yansıtıyor.
Görsel şölen ve konuşmalar
SSM’de düzenlenen serginin basın toplantısında, SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sir Norman Rosenthal ve Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç konuşmalar yaptı. Dr. Ölçer, serginin hazırlık sürecinde Baselitz’in acı ve öfkesini daha iyi anladığını belirterek, “Bu sergi, izleyicilere görkemli bir görsel şölen sunuyor ve sanatçının doğduğu toprakların tarihiyle süregiden hesaplaşmasını gözler önüne seriyor.” dedi.

Sir Norman Rosenthal ise Baselitz’in son on yılındaki eserlerinin, sanatçının sürekli kendini yeniden keşfetme yeteneğini sergilediğini vurguladı. Rosenthal, “Sergi, Baselitz’in insan figürüne ve geçmiş temalarına olan yoğun ilgisini ortaya koyuyor.” dedi.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, “Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimine katkıda bulunmak bizim için büyük önem taşıyor. Bu sergiyle, çağdaş sanatın önemli isimlerinden biri olan Baselitz’i İstanbul’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sergi yayınları ve konferanslar
Sergiyle birlikte yayımlanan “Georg Baselitz: Son On Yıl” kataloğunda Norman Rosenthal, Beral Madra, Eric Darragon ve John-Paul Stonard’ın yazıları yer alıyor. Ayrıca “Tanıştırayım: Georg Baselitz” adlı yeni bir çocuk kitabı da sergi için özel olarak hazırlandı.
Sergi, sanat tarihi uzmanlarının katılacağı bir konferans serisiyle desteklenecek. İlk konferans, bugün saat 14.00’te Sir Norman Rosenthal ve Baselitz’in asistanı Detlev Gretenkort’un katılımıyla gerçekleştirilecek. İkinci konuşma ise yarın saat 14.00’te sanat tarihçisi Richard Calvocoressi’nin “Georg Baselitz: Üçüncü Reich’tan Berlin Duvarı’nın Çöküşüne” başlıklı sunumuyla yapılacak.